Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnię tajską można uznać za jedną z najlepszych na świecie. Znajdziemy w niej wpływy chińskie i hinduskie. Podstawą kuchni jest ryż. Tajlandczycy przygotowują go na wiele sposób i w wielu formach – kleistych lub sypki. Spożywają go na śniadanie w formie zupy mlecznej i wieczorem jako dodatek do dania głównego, jedzą go właściwie cały dzień. Także w formie makaronu ryżowego.
Owoce morza są w Tajlandii bardzo popularne Potrawy regionalne Poszczególne regiony mają swoje „smaki” , w których dodatkowo odnajdziemy nutę sąsiadujących z Tajlandią krajów. Wieprzowina w sosie curry z dodatkiem imbiru, kurkumy oraz tamaryndu to wpływy z Birmy. Ostra i pikantna kuchnia północno – wschodniej Tajlandii to obecność z pobliskiego Laosu. Południe to „kraina” kokosa. Produkt y Charakterystyczną cechą kuchni są też różnorakie dania z owoców morza Tajlandia. ma do nich niegraniczony dostęp, ze względu na swoje położenie. Posiłki uzupełniają rozliczne warzywa , takie jak tamtejsze brokuły, pędy bambusa, fasola i groszek. Również ważne miejsce w tajskiej kuchni zajmują sosy i pasty. Najbardziej znany i popularny jest słodko pikantny sos chili. Typowe potrawy
Mięsa podobnie jak w Chinach podaje się rozdrobnione. Najczęściej duszone z dodatkiem mleka lub kremu kokosowego. Posiłki spożywane są bowiem łyżką i widelcem. Nakładając tym drugim potrawy na łyżkę. Czasem , zwłaszcza do makaronu używa się pałeczek.
Kuchnia ekstremalna W kuchni tajskiej są też specjały przyprawiające o zawrót głowy przeciętnego Europejczyka – kurze embriony sprzedawane w różnych stadiach rozwoju – od „prawie jajka” do „prawie kurczaka” , zupa z kurzych łapek czy kurze dupki na patyku , czy o zgrozo smażone karaluchy, wnętrzności wieprzowe albo nalewki z węży i robaków. Znajdziemy też bary owadów - prasowane koniki polne, chrząszcze, larwy i jajka mrówek.
Tajlandia - miasta
Tajlandia - co warto wiedzieć
Kuchnia tajska - dodaj komentarz:
|