Kuchnia tajska


Strona główna -> Tajlandia -> Kuchnia tajska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Arabia Saudyjska     Chiny     Indie     Izrael     Japonia     Jordania     Korea południowa     Indonezja     Laos     Malezja     Mongolia     Rosja     Singapur     Sri Lanka     Tajlandia     Turcja     Wietnam     Zjednoczone Emiraty Arabskie    










Kuchnię tajską można uznać za jedną z najlepszych na świecie. Znajdziemy w niej wpływy chińskie i hinduskie. Podstawą kuchni jest ryż. Tajlandczycy przygotowują go na wiele sposób i w wielu formach – kleistych lub sypki. Spożywają go na śniadanie w formie zupy mlecznej i wieczorem jako dodatek do dania głównego, jedzą go właściwie cały dzień. Także w formie makaronu ryżowego.


Owoce morza są w Tajlandii bardzo popularne

Potrawy regionalne

Poszczególne regiony mają swoje „smaki” , w których dodatkowo odnajdziemy nutę sąsiadujących z Tajlandią krajów. Wieprzowina w sosie curry z dodatkiem imbiru, kurkumy oraz tamaryndu to wpływy z Birmy. Ostra i pikantna kuchnia północno – wschodniej Tajlandii to obecność z pobliskiego Laosu. Południe to „kraina” kokosa.

Produkty

Charakterystyczną cechą kuchni są też różnorakie dania z owoców morza Tajlandia.  ma do nich niegraniczony dostęp, ze względu na swoje położenie. Posiłki uzupełniają rozliczne warzywa , takie jak tamtejsze brokuły, pędy bambusa, fasola i groszek. Również ważne miejsce w tajskiej kuchni zajmują sosy i pasty. Najbardziej znany i popularny jest słodko pikantny sos chili.

Typowe potrawy

Mięsa podobnie jak w Chinach podaje się rozdrobnione. Najczęściej duszone z dodatkiem mleka lub kremu kokosowego. Posiłki spożywane są bowiem łyżką i widelcem. Nakładając tym drugim potrawy na łyżkę. Czasem , zwłaszcza do makaronu używa się pałeczek.
Typowe tajskie potrawy to :

  • Masaman Neua - wołowina w curry
  • Pad Tai – smażony makaron
  • Khao Pad – smażony ryż
  • Rosół drobiowy z mlekiem kokosowym
  • Mięso mielone z miętą
  • Pikantna sałatka z zielonej papai

Kuchnia ekstremalna

W kuchni tajskiej są też specjały przyprawiające o zawrót głowy przeciętnego Europejczyka – kurze embriony sprzedawane w różnych stadiach rozwoju – od „prawie jajka” do „prawie kurczaka” , zupa z kurzych łapek czy kurze dupki na patyku , czy o zgrozo smażone karaluchy, wnętrzności wieprzowe albo nalewki z węży i robaków. Znajdziemy też bary owadów - prasowane koniki polne, chrząszcze, larwy i jajka mrówek.

 



Tajlandia - miasta

Ajutthaja Bangkok


Tajlandia - co warto wiedzieć



Tajlandia - Tajlandia ciekawostki Tajlandia ciekawostki
Tajlandia jest krajem bardzo religijnym. Należy pamiętać więc o ...
Tajlandia - Tajlandia tradycje Tajlandia tradycje
Tajlandia to kraj lubiący i potrafiący się bawić, toteż ...

Kuchnia tajska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies